Хиляди унгарци протестираха в Будапеща срещу намерението на премиера Виктор Орбан

...
Хиляди унгарци протестираха в Будапеща срещу намерението на премиера Виктор Орбан
Коментари Харесай

Унгарското правителство поиска да контролира и театрите

Хиляди унгарци стачкуваха в Будапеща против желанието на премиера Виктор Орбан да управлява театралната и театрална активност в страната, оповестиха локалните медии. Неговото дясноцентристко държавно управление внесе в Народното събрание противоречив законопроект, който предвижда  по-строг и централизиран надзор над работата на театрите. Предвижда се също промяна във финансирането и ръководството на държавните театри.

Критиците на Орбан считат, че целта е да се ограничи независимостта на артистите, които постоянно си разрешават да изразяват антиправителствени позиции. Малко преди правенето на законопроекта избухна скандал с шефа на един от най-големите театри в Унгария, който разкритикува ръководещата партия " Фидес ".

Правителството се опита да прокара законопроекта по бързата процедура, без основни диспути, което разгневи унгарците. Под петиция, призоваваща депутатите да го отхвърлят, единствено за един следобяд се подписаха над 50 000 души. Унгарското театрално общество също популяризира позиция, в която афишира, че наредбата ще ограничи креативните им свободи по недопустим метод.

Правителството на Виктор Орбан внесе законопроекта ден преди в Брюксел на Съвета на Европейски Съюз по общи въпроси да бъде разисквана обстановката с върховенството на закона в Унгария и Полша. Съветът се състоя нощес и продължи след публицистичното привършване на броя.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР